Logo ASEF

\ ​És un fòrum d'intercanvi d'experiències entre pacients i professionals amb què es vol continuar impulsant el rol actiu dels pacients crònics per mitjà d'aquest programa

\ ​asef ha participat en aquesta edició amb una mica més d'una desena de professionals i una trentena de representants de pacients, cuidadors actius i associacions

Avui s'ha celebrat la VI Jornada del programa Pacient Actiu a diferents seus dels hospitals de les Illes Balears, a Mallorca a l'Hospital Son Llàtzer, a Menorca a l'Hospital Mateu Orfila i a Eivissa a l'Hospital Can Misses.

La VI Jornada Programa Pacient Actiu té la finalitat de ser un fòrum d'intercanvi d'experiències entre pacients i professionals amb el qual es vol seguir impulsant a les Illes Balears el rol actiu dels pacients crònics per mitjà d'aquest programa.

El programa va dirigit a pacients crònics i persones que estiguin interessades al Programa Pacient Actiu, associacions de pacients crònics, professionals de la salut dels diferents àmbits de l'atenció sanitària.

Els principals objectius de la quarta edició d'aquesta jornada són repassar els avenços al Programa des de la III Jornada, debatre conjuntament pacients, associacions de pacients i professionals de salut sobre determinades malalties que formen part del programa.

També reforçar els vincles i la solidaritat dels pacients actius formadors, dels cuidadors actius formadors i dels professionals implicats al programa.

L'Àrea de Salut per part seva ha participat en aquesta edició amb una mica més d'una desena de professionals i una trentena de representants de pacients, cuidadors actius, associacions i altres interessats en el projecte.

La Jornada ha estat inaugurada a Son LLàtzer pel director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Javier Ureña Morales, acompanyat de Soledad Gallardo Bonet, gerent de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, i Juana María Capó Monjo, pacient activa formadora de l'Àrea de Salut de Menorca.

A la Jornada destaquen la ponència “Deixem que els pacients ajudin”, a càrrec de Joan Carles March Cerdà, professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública, i la presentació del llibre “Caminant amb l'artritis. Les nostres experiències”, a càrrec de l'autora, Isabel Pérez Fernández, presidenta de la delegació de ConArtritis-Mallorca i pacient activa formadora.

Darrere d'aquestes sessions hi ha hagut un apartat amb les conclusions, a càrrec de Manuela García Romero, consellera de Salut del Govern de les Illes Balears, Estefania Serratusell Sabater, subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària i Malalties Poc Freqüents del Servei de Salut de les Illes Balears, i Susana Catalina Torres Maya, pacient activa formadora de l'Àrea de Salut dEivissa i Formentera.

La jornada ha conclòs amb l'obra de teatre La consulta del doctor Melquíades remasteritzada, de la companyia Actius.

El grup de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera que forma part del Programa Pacient Actiu està format per Gloria Pérez, coordinadora d'infermeria del Centre de Salut Sant Josep de sa Talaia, Carmen Escandell, infermera del Centre de Salut Sant Antoni de Portmany, Ana Belén Francisco, infermera gestora casos dels Centres de Salut Sant Antoni de Portmany i Salut Sant Josep de sa Talaia, Jean Philippe Baena, infermer especialista en Atenció familiar i comunitària del Centre de Salut Sant Jordi de ses Salines, Marina Conde, infermera especialista en Atenció familiar i comunitària del Centre de Salut Es Viver, Mercedes Pérez i Lidia Molins, supervisores d'infermeria del Servei d'Urgències de l'Hospital Can Misses, Marta Bombardó, infermera de les consultes d'ostomies, peu diabètic i úlceres vasculars, Montserrat Martínez, infermera de la consulta d'insuficiència cardíaca de l'Hospital Can Misses i Cati Escandell, infermera especialista en Atenció familiar i comunitària del Centre de Salut Can Misses.