Logo ASEF

\ ​Els centres de salut d'Eivissa i Formentera i els dos hospitals informaran els usuaris sobre la importància d'un ús adequat dels antibiòtics

\ Els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i generen una despesa sanitària addicional de 1.500 milions d'euros anuals

El desenvolupament de bacteris resistents als antibiòtics representa una de les amenaces més importants per a la salut pública; Els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i generen una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros.

L'ús excessiu i inadequat dels antibiòtics és una de les causes principals d'aquest problema en què tots tenim part de responsabilitat. I en aquest sentit van encaminades les campanyes del PRAN (Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics) i en què participa l'Àrea de Salut Pitiusa amb taules informatives a tots els centres de salut i tots dos hospitals, Can Misses i Formentera.

Com a conseqüència d'un ús incorrecte, els antibiòtics estan perdent efectivitat a un ritme impensable fa només cinc anys. Si es continuen consumint antibiòtics al ritme actual, Europa podria patir una reculada a l'era anterior als antibiòtics, quan una infecció bacteriana corrent, com una pneumònia, podia suposar la mort.

Els avenços de la medicina moderna estan en risc: sense antibiòtics eficaços per a l'atenció i la prevenció de les infeccions, l'èxit de tractaments com el trasplantament d'òrgans, la quimioteràpia o la cirurgia es veuria compromès. Si no solucionem aquest problema, a l'any 2050 els experts preveuen un total de 40.000 morts anuals per infeccions que abans eren fàcilment curables.

Antibiòtics i animals

Els animals porten certs microorganismes que es poden transferir d'ells als humans. Les malalties que es transmeten a través d'aquest procés s'anomenen "zoonosi". Els antibiòtics són eines essencials per al seu tractament i control; Per tant, protegir la salut dels animals contribueix a protegir la nostra pròpia salut. La salut animal també és essencial per obtenir aliments sans i segurs per al consum humà. Sense antibiòtics efectius per tractar infeccions en animals, l'obtenció d'aquests aliments està en risc.

Val més prevenir

Entre els factors que acceleren el procés de resistència als antibiòtics, no sols destaca el mal ús d'aquests fàrmacs, sinó també les deficiències en matèria de prevenció i control d'infeccions. Tots podem prendre mesures per reduir l'impacte d'aquest fenomen i limitar-ne la propagació.

Amb aquesta finalitat, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana:

  • Rentar-se les mans amb freqüència.
  • Practiqueu una bona higiene alimentària.
  • Evitar el contacte directe amb persones malaltes.
  • Complir puntualment amb el calendari de vacunacions.

Els riscos de l'automedicació

Moltes malalties hivernals poden tenir els mateixos símptomes, però poden no requerir el mateix tractament. Si us han receptat un antibiòtic per a una malaltia anterior i us heu recuperat bé, pot ser temptador utilitzar el mateix antibiòtic quan es presenten símptomes similars. Tanmateix, només un metge que l'hagi tractat pot determinar si una malaltia hivernal requereix tractament antibiòtic.

Prendre antibiòtics per combatre els refredats i la grip no us beneficiarà. A més, els antibiòtics poden provocar reaccions adverses desagradables com ara diarrea, nàusees o erupcions cutànies. Prendre antibiòtics per combatre infeccions bacterianes lleus, com rinosinusitis, mal de coll, bronquitis o mal d'orelles és, sovint, innecessari ja que en la majoria dels casos el nostre sistema immunitari és capaç de vèncer aquestes infeccions. La majoria de les malalties hivernals milloren en dues setmanes. Si els símptomes persisteixen, és important consultar al seu metge.

L'Àrea Sanitària compta amb Grups PROA d'Atenció Primària i Atenció Hospitalària per optimitzar l'ús d'antibiòtics.

Entre els objectius dels Grups PROA (Programes d'Optimització de l'ús d'Antimicrobians) es troba principalment reduir els efectes adversos relacionats amb la utilització d'antibiòtics, incloent-hi la resistència microbiològica, a més de garantir una teràpia cost-efectiva i millorar el pronòstic dels pacients.

La complexitat creixent en el maneig de les malalties infeccioses i l'augment de les resistències als antibiòtics són les causes fonamentals de la posada en marxa d'aquests programes a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. Fa una mica més d'una dècada es va crear el Grup PROA a Atenció hospitalària i fa dos anys i mig el Grup PROA d'Atenció Primària, amb l'objectiu d'un ús responsable dels antibiòtics.